Preventivni pregledi športnikov

Na fotografiji: slovenski košarkaški reprezentant Jaka Lakovič med pregledom

Preventivni zdravstveni pregledi so po Slovenski zakonodaji obvezni za vse kategorizirane športnike enkrat letno. Stroka pa omenjene preglede priporoča tudi vsem ostalim športnikom, ki redno trenirajo in tekmujejo na nacionalnem nivoju in vsem rekreativnim športnikom, ki so redno telesno aktivni. Taka priporočila ne veljajo le v Sloveniji, temveč je to stališče strokovnjakov v celotni Evropi. Temelji na uvedbi obveznih preventivnih zdravstvenih pregledov enkrat letno za vse, tudi rekreativne športnike, v Italiji, s katero so pojavnost nenadnih srčnih smrti zmanjšali za več kot 90 odstotkov.

Bistvo preventivnega zdravstvenega pregleda športnika je v zgodnjem odkrivanju možne skrite patologije srca in ožilja, zaradi katere športnik nima nobenih težav, obstaja pa možnost, da jo obremenitve pri športu poslabšujejo in se naenkrat izrazi med telesno aktivnostjo, lahko v najslabšem primeru tudi kot nenadna smrt. Nekaj takih primerov smo imeli tudi že v Sloveniji, glede na svetovne statistike pa lahko (v primeru, da se otrok športnikov iz zdravstvenega stališča ne spremlja ustrezno) v Sloveniji pričakujemo 2 taki smrti v treh letih. Sami pa vemo, kakšne posledice ima tak dogodek za starše otroka, sorodnike, prijatelje, znance, klub, …

Dodaten pomen preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov je v tem, da z njimi odkrivamo zgodnje nepravilnosti kostno-mišičnega in živčnega sistema, ki se pojavljajo zaradi specifičnosti treninga. Vemo namreč, da vsaka športna panoga pomeni specifične obremenitve in je povezana s specifičnimi poškodbami, tako akutnimi kot kroničnimi, ki jih je možno v veliki meri bodisi preprečiti bodisi ugotoviti v zgodnji fazi, ko je zdravljenje najbolj učinkovito.

Pomembno je vedeti, da se tak pregled priporoča tudi vsem tistim, ki s telesno aktivnostjo šele začenjajo. Obseg pregleda se prilagodi glede na stopnjo telesne aktivnosti in športno panogo ter glede na potrebe preiskovanca. V kolikor se odkrije kakršnakoli odstopanja od normale oziroma postavi sum na obolenje, zdravnik svetuje pri nadaljnji diagnostiki in zdravljenju.

Pregledi lahko služijo tudi kot pomoč pri usmerjanju/selekciji v ustrezno športno panogo, posebej, če je osnovnemu pregledu priključena še ustrezna funkcionalna diagnostika. Ob zaključku pregleda se izda zdravniško spričevalo.

Preventivni zdravstveni pregled športnika mora opraviti ustrezno usposobljen zdravnik (specialist medicine športa). V Centru za medicino in šport te preglede izvaja Maja Mikša, dr.med., specialist medicine dela, prometa in športa.

Osnovni preventivni zdravstveni pregled športnika obsega:

 • pregled zdravstvene dokumentacije,
 • pregled pri zdravniku specialistu,
 • antropometrija,
 • meritev krvnega tlaka,
 • test vida,
 • elektrokardiogram,
 • spirometrija,
 • laboratorijske preiskave krvi in urina (hemogram, SR, železo, feritin, urogram).

Ob osnovnem pregledu je v preventivni pregled smiselno dodati še obremenitveno testiranje srčno-žilnega in dihalnega sistema, pri katerem se dejansko vrednoti odziv teh dveh sistemov med obremenitvijo. Z nadgraditvijo tega testa pa je mogoče pridobiti tudi informacije, ki so potrebne pri načrtovanju treningov, regeneracije in selekcije v določene športne panoge.

Navodila za športnike, ki so naročeni na preventivni zdravstveni pregled:

 1. Na pregled pridite tešči.
 2. V primeru akutnega obolenja (npr dihal - prehlad), pregled odsvetujemo, saj vpliva na rezultate.
 3. Zjutraj pred preiskavo ne pijte kave, pravega čaja, alkohola in ne kadite.
 4. Redne terapije ne prekinite.
 5. Športnike, ki se zdravijo zaradi kronične bolezni ali športnike, ki so v zadnjem letu preboleli hujšo bolezen ali poškodbo, prosimo, da prinesejo s seboj ustrezno zdravstveno dokumentacijo specialista o poteku oziroma zaključku zdravljenja.
 6. Dodatna navodila za tiste, ki pridejo na obremenitveno testiranje:
 • s seboj imejte manjši prigrizek, ki ga boste zaužili neposredno pred testom,
 • dan pred obremenitvenim testiranjem opustite večje obremenitve,
 • s seboj prinesite športno obutev (teniske, kolesarske čevlje) in obleko (kratke hlače).

Na preventivni zdravstveni pregled in/ali oceno srčno-pljučne zmogljivosti se lahko prijavite sami ali vas prijavi klub oziroma športna zveza.

Prijave:

telefon: 01 585 51 64
GSM: 041 349 917
E-naslov: cms@zvd.si